Плакета дугопољској школи

У овој 2019. години дугопољско образовање слави два ријетка јубилеја 165 година описмењавања и писмености у овоме вучијачком селу и 125 година од изградње прве основне школе и доласка првог учитеља. Мало је средина западно од Дрине које се могу похвалити оваквом просвјетном традицијом. Нема насеља дуж цијелога тока ријеке Босне од њеног извора до ушћа које је прије Дугог Поља имало осморазредну школу. Из њених клупа су израсли многи интелектуалци: правници, економисти, инжињери, професори, љекари, писци, сликари…

То је био повод да Српски културни центар и Културна манифестација Гајково пјесничко прољеће  и  Књижевна награда Гајков пјеснички шешир Основној школи „Свети Сава“ Подручно одјељење Дуго Поље додијеле плакету као признање за стваралачки допринос развоју просвјете на подручју Вучијака.

Са Културне манифестације Гајково пјесничко прољеће у СКЦ

Плакету је уручио Младен Крекић, начелник општине, а примио је Митар Кршић, домаћин ове школе.

Митар Кршић са плакетом и начелником општине

У знак захвалности пригодну бесједу о својој школи казивали су ученици Дејан Поповић, Јована Зелинац и Данијел Ковачевић које је припремила наставница Ивана Цвијановић Околић.

Дејан Поповић, Јована Зелинац и Данијел Ковачевић

Истим поводом ученице матичне школе Ивана Курешевић, Маја Топић, Марија Мићић и Хелена Милошевић које је припремала наставница Грозда Савић су говориле стихове Здравка Гајка Поповића (1951 – 2008), прерано преминулог дугопољског пјесника.

Ивана Курешевић, Маја Топић, Марија Мићић и Хелена Милошевић

Силно смо поносни на нашу стару дугопољску школу на све просвјетаре који су у њој радили и сада раде и све ђаке који су у њој учили и сада уче. Дугопољци, срећни вам јубилеји и плакета и будите достојни својих предака који су знали да без просвјете нема напретка, прогреса и будућности.

Више о Основној школи „Свети Сава“ Подручно одјељење Дуго Поље